head> BekkenOrgaanVerzakking: Bekkenbodem verzakking in de jong vrouw
Bekkenbodem verzakking in de jong vrouw

zaterdag, november 25, 2006

Bekkenbodem verzakking in de jong vrouw


Bekkenbodem verzakking in de jonge vrouwIk heb nu al een aantal navragen van jonge vrouwen (onder de leeftijd van de overgang) met verzakking. Vandaar deze notitie.
Het aanvaarde beleid is dat een jonge vrouw met verzakking eerst aangezegd worden om haar gezin te voltooien en pas dan voor operatieve behandeling te komen. Ook word door sommige artsen voorgesteld dat er een ringpessarium ingezeten moeten worden als een tijdelijk hulpmiddel.
Er zijn een aantal punten van belang: In de jonge vrouw is er veel "verkeer" in haar vagina: geslachtsgemeenschap en kindergeboorte zijn maar enkele van de onnoembare! Het herstel van schade door een operatie kan ongedaan gemaakt worden door de doorgang van een kindje met geboorte. Uiteraard is een keizersnede aangeduid, maar zelfs dat kunnen niet altijd schade voorkomen: de voorwand wordt beschadig in de eerste stadia van baring, nog voordat er enig weeën zijn. Wegens de vieze gevoelt wat een pessarium gaf, en dat het weinig doet om ongewenst urineverlies te voorkomen, zijn maar enkele aanspreek punten van niet gebruikt van dit hulpmiddel. Een permanente fix is dat ook niet.
Volgens mij is dat genoeg reden om niet een ringpessarium te gebruiken in de jonge vrouw. Mijn voorkeur gaat uit na operatieve schade herstellen op een site specifieke manier.
Indien verzakking plaatsvinden in een jonge vrouw is dat bijna uitsluitend als gevolg van de schade van kindergeboorte. Deze scheuren wat plaatsvinden, kan compenseert worden doordat de ander ondersteuning van de bekkenvloer versterkt worden, namelijk door bekkenspier oefeningen. Ongelukkig is dat zo dat er nog geen bewijs zijn dat deze op langtermijn enig waarden hebben.
Dit laat men dus alleen met een optie: doen een side-specific herstel en indien aangeduid versterkt de correctie met hulpmiddelen zoals invoegen van buiten lichaamlijke weefsel.
Er is verschillende behoeftes wat gesteld word voor ondersteuning afhangend van het specifieke gebied van de vagina. Het gebied in de vagina wat vooral problematisch is , is de voorwand. Zo zal de voorwand vereist dat er een mate van beweeglijkheid moeten zijn, met vooral ondersteuning aan de vaginale wand vanuit de zijde, bijna zoals de balie van een automatische wasmachine ondersteund worden. Dat is deze zijwand ondersteuning wat scheur en waar de site ( of “side”) specifieke herstel gedaan moeten worden. Met het klassieke herstel wordt de midlijn ingevoudt en wordt er extra trekkracht geplaatst op dit verzwakte gebied. Geen wonder dat zoveel weer gedaan moeten worden!
Dus: een zijwand herstel en niet een techniek wat de voorwand te strak maken.

Als er enig materiaal ingevoegd moeten worden gaan de keus uit na een biomesh: er is thans twee types biomesh in Nederland beschikbaar. De eerste generatie mesh (bij name Pelvicol) heeft zekere eigenschappen wat ingebouwd zijn zodat het niet oplost en verdwijn. Deze maakt echter dat het als een lichaam vreemde dode weefsel herkend wordt door het lichaam. Het lichaam kapselt het af en reageert soms onvoorspelbaar. De tweede generatie mesh is volgens mij het betere type: het lost op na 3 maanden en is helemaal uit het lichaam verwijderd na 6 maanden. De bevat zekere aantrekking elementen wat het omliggende weefsel stimuleren om in te groei: het is vooral collageen en ander versterking weefsel. Een nieuw lichaam eigen laag van ondersteuning wordt zo geschept wat de verdwijnende biomesh vervangen.

BEKKENBODEM OPERATIES en U naar boven
thinkarete - where you go to grow
ANDRI
email andrinieuwoudt